Koolmonoxidemelder
In Nederland is geen wetgeving die voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om vergiftiging of overlijden door koolmonoxidegas te voorkomen. Wel bestaan er Europese normen waarmee de kwaliteit van CO-melders geborgd wordt. Onze partners bieden betrouwbare en gecertificeerde CO-melders die voldoen aan deze normen. Jaarlijks overlijden minimaal tien mensen aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. Een vroegtijdige alarmering is dus noodzakelijk. Daarom is het zeer belangrijk om naast rookmelders en gekwalificeerde brandblussers ook betrouwbare VO-melders in een woning te plaatsen.
Wat is een koolmonoxidemelder
Een koolmonoxidemelder valt onder de categorie veiligheidsmelders. Ook wel detectors genoemd. Deze melders zijn zeer bevordelijk voor de veiligheid voor uzelf en uw omgeving. Wist u bijvoorbeeld dat u tijdens uw slaap niets ruikt? Zo kunt u dus in uw slaap niet de rooklucht ruiken die er bij een brand ontstaat. De rookmelder waarschuwt u wel via een alarm zodat u wakker wordt en snel het huis kunt verlaten of de brand blussen. Zoals u begrijpt kan dit nare situaties voorkomen. Hetzelfde geld voor koolmonoxide. Vele mensen sterven jaarlijks aan koolstofmonoxide vergiftiging. Deze mensen hebben dit niet in de gaten gehad. Het wordt ook niet voor niks de sluipmoordenaar genoemd. Deze vergiftiging ontstaat door onvolledige verbranding van aardgas of hout in combinatie met een slechte ventilatie. Met een koolmonoxide melder wordt u direct gewaarschuwd doormiddel van een alarm.
Het belang van een kwaliteitsmelder
In Nederland is geen wetgeving die voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om vergiftiging of overlijden door koolmonoxidegas te voorkomen. Wel bestaan er Europese normen waarmee de kwaliteit van CO-melders geborgd wordt. De enige manier om te weten te komen dat je met een kwaliteitsmelder te maken hebt. CO-melders van onze partners voldoen aan de hoogste standaarden: BS-EN 50291: 2010, EN 50291-2:2010 en zijn voorzien van CE-keur. Het is sterk aan te raden CO-melders te plaatsen die voldoen aan deze normen.
Betrouwbare koolmonoxidemelders
De installateur (bekijk bedrijven in Amsterdam, Rotterdam) heeft een uitgebreide range aan betrouwbare koolmonoxidemelders in haar leveringspakket, batterij- of netgevoegd, bedaard of draadloos koppelbaar, et cetera. Veel CO-melders zijn voorzien van een geheugenfunctie die aangeeft of er tijdens afwezigheid van de bewoners een CO-alarm is geweest.
Wij bieden u twee soorten koolmonoxidemelders. Beide werken op (meegeleverde) batterijen en worden geleverd met een setje schroeven en pluggen om de melders makkelijk te kunnen monteren. Het verschil tussen de twee zit voornamelijk in de vorm van de melders en het soort batterij dat ze gebruiken. De één maakt gebruik van een 9V alkaline batterij terwijl de ander 3 ‘normale’ AA batterijen gebruikt.
Een koolmonoxidemelder waarschuwt u op tijd voor dit gevaar en kan daarmee ongelukken voorkomen. Bij een te hoge concentratie koolmonoxide geeft de melder een luid alarmsignaal af waardoor u op tijd kunt ingrijpen en het huis goed kunt ventileren. Hang deze melders daarom in de buurt van uw slaapkamer, en als u een huis heeft met meerdere etages het liefst op elke etage één. In tegenstelling tot rook weegt koolmonoxide hetzelfde als lucht en verspreid het zich dus gelijkmatig door de kamer. Hang de melder daarom niet zoals een rookmelder aan het plafond, maar op ongeveer 1,5 meter hoogte aan de muur uit de buurt van kinderen en huisdieren. Daarnaast mag een koolmonoxidemelder niet te dicht bij een verbrandingstoestel hangen, om vals alarm te voorkomen. Er wordt aangeraden uw co2(koolmonoxide) melder ongeveer 6 meter van deze apparaten te installeren. Van vochtige ruimtes, zoals badkamers, dient de melder op een minimale afstand van 3 meter te hangen. Door uw melders op een goede manier te installeren kunt u levens sparen!
Bij koolmonoxidevergiftiging denken mensen vaak aan oude huizen en kamers met gaskachels, maar onder andere door de verbeterde isolatie en de daarmee samenhangende slechtere ventilatie van huizen van tegenwoordig komen ongelukken met koolmonoxide weer steeds vaker voor. Als er niet voldoende zuurstof is verbranden brandstoffen niet volledig en ontstaat er koolmonoxide. Dit is gevaarlijk, omdat het gas onzichtbaar, geur- smaak- en reukloos is, en het dus ongemerkt vrij kan komen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld slecht onderhouden of verkeerd aangesloten kachels, geisers of CV-ketels. Door dit gas in te ademen, kunt u vergiftigd raken. Het wordt 250x zo snel in uw bloed opgenomen als zuurstof waardoor er nog onvoldoende zuurstof bij uw vitale organen komt en u snel bewusteloos raakt.