Senioren alarm
Een seniorenalarm zorgt ervoor dat ouderen en andere hulpbehoevenden snel en eenvoudig contact kunnen leggen met vooraf ingestelde contactpersonen. Een dergelijk alarm maakt het mogelijk om door het indrukken van een paniekknop of op basis van sensordetectie een melding te versturen naar vooraf aangewezen personen. Vaak functioneert een seniorenalarm ook als inbraakalarm / inbraakbeveiliging. Veiligheid voor alles.
Een seniorenalarm is een persoonlijk alarmsysteem dat je in het geval van een calamiteit in staat stelt om snel en eenvoudig een telefoonnummer te laten bellen. Dit kunnen natuurlijk zowel vaste als mobiele nummers zijn. De boodschap is vaak zelf in te spreken. Hoe korter en duidelijker die boodschap is, hoe makkelijker te herkennen door degene die de melding krijgt.
Hoofdunit
Een seniorenalarm bestaat net als de meeste reguliere alarmsystemen uit een hoofdunit en één of een aantal sensoren. De hoofdunit wordt aangesloten op de vaste telefoonlijn of heeft zijn eigen GSM-module. Het voordeel van die laatste groep is natuurlijk dat de communicatie nagenoeg altijd gewaarborgd is. De mainunit heeft vaak ook de beschikking over een back-up batterij of accu voor die kwetsbare momenten dat de netstroom is onderbroken.
Sensoren
De meestgebruikte sensoren bij een alarmsysteem voor ouderen (en andere hulpbehoevenden) zijn een mobiele paniekknop en bewegingsdetectoren. Een paniekbutton aan sleutelhanger of nekkoord kan het verschil betekenen tussen wel en niet de mogelijkheid hebben om hulp in te schakelen wanneer er iets gebeurt. Overige sensoren hebben een tweeledige functie. Zo kan een signaal verstuurd worden wanneer de oudere of patiënt op plekken komt waar hij of zij niet hoort te zijn. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om een “normale” inbraakpoging te detecteren.
Uitbreiden
De meeste senioren alarmsystemen zijn uit te breiden met extra sensoren. Zo is de juiste configuratie te creëren voor iedere individuele situatie. Extra bewegingssensoren, deurcontacten of paniekknoppen. De meeste zenders (knoppen of nekhangers) zijn dusdanig stevig en waterdicht dat ze zelfs mee mogen worden genomen onder de douche. Een expert in Roermond, Nieuwegein of Zeist kan je her ook alles over vertellen.
Natuurlijk zit er op de hoofdunit ook altijd een mogelijkheid om direct contact te leggen met een hulp. Vaak is het zo dat er via het senior alarm een handsfree telefoonverbinding tot stand kan worden gebracht. Dus ook in de vervelende situatie van een val kan er nog altijd gewoon gecommuniceerd blijven worden.