Sirene voor alarmsysteem
Veel alarmsystemen zijn uitgerust met een sirene. Op het moment dat iemand jouw woning binnendringt en het alarmsysteem beweging detecteert gaat de sirene af. Het is dus een duidelijk signaal dat er een inbreker in huis is. Het belangrijkste doel van de sirene is dat de inbreker niet meer hoort wat er buiten precies gebeurt. Het harde en repeterende geluidsalarm zorgt vaak voor paniek waardoor de inbreker op de vlucht slaat. Het is dus een belangrijke aanvulling op jouw bestaande alarminstallatie. Op deze pagina lees je er alles over.
- Een sirene is een effectief hulpmiddel om een inbreker te verjagen en de omgeving te informeren van een inbraak
- Er zijn sirenes voor binnen, maar ook specifiek voor buiten
- Slimme sirenes kunnen communiceren met andere slimme apparaten in huis. Denk aan het laten knipperen van de lampen of rolluiken die dichtgaan
- Sirenes kosten tussen de €25,00 en €150,00
- Er zijn ook stille sirenes waarbij alleen jij en de meldkamer worden gealarmeerd. Zo kan de boef op heterdaad worden betrapt
Waarom een sirene bij jouw alarminstallatie?
Een sirene is onlosmakelijk verbonden aan een alarminstallatie. Het schrikt dieven aan de buitenkant al af, het informeert jouzelf en omwonenden dat er iets aan de hand is en het zorgt voor een paniekreactie bij de dief. Soms is er naast een geluidsalarm ook een flitser (een knipperend licht). De belangrijke 3 redenen voor het aanbrengen van een sirene zijn dus:
- Omgeving waarschuwen van brand of inbraak
- Sirenes die in het zicht worden geplaatst schrikken inbrekers af
- Het enorme lawaai dat sirenes produceren zorgt voor paniek bij de inbreker waardoor de kans groter is dat hij de woning verlaat
Soorten geluidsalarmen
Op het gebied van geluidsalarmen heb je eigenlijk 2 soorten: een sirene voor binnen en een buitensirene. Daarnaast is er nog een zogenaamde stille sirene. Hieronder vertellen we je in het kort meer over deze verschillende type sirenes:
Buitensirene
Een buitensirene heeft als belangrijkste doel het informeren van brand/inbraak aan omwonenden. Bovendien zie je deze buitensirenes aan de buitenkant van de woning al hangen. Dit kan inbrekers vooraf af afschrikken. Door de interne accu blijft de sirene ook loeien als de netspanning eraf gaat.
Binnensirene
Het belangrijkste doel van de binnensirene is het verwarren van de dief. Bij het enorme kabaal dat een sirene produceert is het voor inbrekers lastig om zich te blijven focussen en op zoek te gaan naar dure spullen. De binnensirene hangt meestal in of vlakbij de meterkast. Een ander doel van deze sirene voor binnen is om bewoners te informeren van onheil (brand/inbraak).
Stil alarm
Bij een stil alarm is er geen sirene hoorbaar. Inbrekers worden dus niet gewaarschuwd en zullen gewoon doorgaan met hun actie. Er gaat alleen een melding naar de meldkamer. Deze schakelt indien nodig de politie in. Groot voordeel is dat de inbrekers op heterdaad betrapt kunnen worden. Nadeel is dat het inschakelen van politie soms te lang duurt waardoor de inbreker al gevlucht is met de buit voordat zij arriveren. Eventueel werkt dit ook i.c.m. alarmering via telefoon.
Slimme sirene
Daarnaast heb je nog de slimme sirenes. Het alarm schakelt niet alleen een sirene in die gaat loeien en/of flitsen, maar hij stuurt ook andere slimme apparaten aan. Denk aan de lampen of rolluiken. Je kunt dan instellen dat bij het afgaan van de sirene de lampen ook gaan knipperen en dat alle rolluiken omhoog gaan. Meer weten? Vraag informatie op bij een van de specialisten in Apeldoorn, Haarlem of experts in Amersfoort.