Alarmsysteem kopen
• Veilig en onbezorgd wonen
• Verschillende soorten alarminstallaties
• Nederlandse specialisten vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Soorten alarminstallaties

De beveiliging van een woning of een bedrijfspand kan op verschillende manieren gerealiseerd worden en hier zijn verschillende systemen voor beschikbaar. Woning beveiliging kan reeds op vrij eenvoudige manieren gerealiseerd worden, onder meer met inbraakvertragende middelen zoals sloten op ramen, klauwen in deuren en andere beveiligingsmaatregelen zoals veilige sloten die inbraak een stuk lastiger maken. Daarnaast is een alarmsysteem voor inbraakbeveiliging als u de beveiliging echt serieus aan wilt pakken natuurlijk ook een uitstekende optie.

Vergelijk verschillende installaties

Er zijn verschillende soorten alarminstallaties welke ingezet kunnen worden voor inbraak- en diefstal beveiliging en preventie. Het meest bekende alarmsysteem is het systeem welke werkt met contacten op deuren en ramen welke een alarm doen afgaan als een van deze contacten verbroken wordt zonder dat het alarm eerst uitgezet werd. Er is echter ook een stil alarm mogelijk welke in plaats van enorm veel herrie maken slechts een telefoontje pleegt naar de meldkamer van de politie welke dan onmiddellijk een kijkje komt nemen wat er aan de hand is. Ook kan men onderscheid maken tussen alarmsystemen onderling aan de hand van de sensoren welke gebruikt worden voor de alarmsystemen. Infrarood detectie, contact detectie, geluidsdetectie, alles is in principe mogelijk qua sensoren om de aanwezigheid van een persoon welke geen toegang behoort te hebben tot een pand te detecteren en hiervoor alarm te slaan. Laat u uitgebreid informeren door een beveiligingsspecialist om te zien welke mogelijkheden voor uw situatie het beste zijn. Zie ook: 10 Tips om Zelf een alarmsysteem te plaatsen.

Manieren om een woning te beveiligen

Tegenwoordig hechten we er veel belang aan om een goede woning beveiliging te hebben. We plaatsen goede sloten op onze deuren, zodat onze woning en spullen veilig zijn. Tenminste, dat denken we, maar is dat ook zo? Eenvoudige sloten op de deuren zijn helaas niet genoeg en het belang van een goede woning beveiliging wordt pijnlijk duidelijk als men in de ochtend wakker wordt en ontdekt dat er spullen verdwenen zijn. Inbraakbeveiliging is in feite net zo belangrijk als brandbeveiliging. Om diefstal tegen te gaan is het beter om het de dieven zo lastig mogelijk te maken. Tenminste, als u gehecht bent aan uw spullen die u met uw zuurverdiende geld aan heeft geschaft. Een goede woning beveiliging kan op verschillende manieren toegepast worden; zo kan men eenvoudig dievenklauwen in de deur zetten zodat de deur niet gelicht kan worden, klauwen in de kozijnen, maar een goede security in de woning kan ook bereikt worden met een alarmsysteem.

Kosten van een alarminstallatie

Dit klinkt allemaal prijzig en natuurlijk is er een investering mee gemoeid, maar als u veel waardevolle spullen heeft is het belangrijk dat u ook een goede gemoedsrust door beveiliging heeft. Bovendien zijn er ook premies voor beveiliging als u de beveiliging door een erkend bedrijf laat uitvoeren. Op deze manier hoeft u zelf niet te gaan sleutelen en kan u een flinke besparing doen op de kosten die u maakt om uw woning te beveiligen. Natuurlijk is het naïef om te denken dat als u uw woning heeft beveiligd dat er niet meer ingebroken kan worden. De realiteit is dat u uw woning alleen maar minder aantrekkelijk heeft gemaakt, maar als er mensen echt in willen breken, dan lukt ze dit toch wel. Om deze reden is wellicht camerabewaking een goede optie, zodat de daders dan in ieder geval vastgelegd zijn op video en er een veel hogere kans is deze daders op te sporen. Bovendien is er dan ook hard bewijsmateriaal aanwezig, wat voor de verzekering een groot verschil maakt.

Keuzehulp: welk type alarmsysteem past bij mij?

Het kiezen van het juiste alarmsysteem is best ingewikkeld. Er is veel aanbod, en alles heeft zijn voordelen, nadelen en een prijskaartje. Hieronder vind je onze uitgebreide keuzehulp met handige kooptips voor jouw volgende installatie.

Bekabeld of draadloos?

De eerste vraag die u zich moet stellen is of u een bekabeld of draadloos alarmsysteem wilt aanschaffen. Een van de voordelen van een bekabeld alarmsysteem is dat u zich geen zorgen hoeft te maken om het vervangen van batterijen. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken om jammers waarmee de frequenties van uw sensoren kunnen worden verstoord. Het zou bijzonder vervelend zijn te moeten constateren dat uw deurcontact of bewegingsmelder niet heeft gereageerd bij een woning inbraak.

Nadeel bekabeld systeem
Een groot nadeel van bekabelde systemen is dat dit veelal geïnstalleerd moet worden door een professioneel bedrijf en veel bekabeling behoeft en dus een mini verbouwing in uw huis teweeg brengt. Daarnaast is het vanuit esthetisch oogpunt ook niet de meest voor de hand liggende optie. Een draadloos alarmsysteem heeft zeker behoorlijk wat voordelen boven een bekabeld alarmsysteem. Het ontbreken van bekabeling is sowieso een groot voordeel.

Daarnaast zijn draadloze systemen vaak prima zelf aan te leggen. Voor het aanbrengen van deurcontacten maakt u veelal gebruik van dubbelzijdig tape of schroeven, terwijl u de PIR bewegingsmelder ophangt met behulp van een enkele schroef. Dit geldt ook voor eventuele trilsensoren, rookmelders en diverse andere sensoren. De centrale van uw alarmsysteem is vaak het enige dat stroom nodig heeft. Met een enkel stroompunt sluit u dus uw gehele alarmsysteem zonder enige problemen aan.

Veel alarmsystemen beschikken tegenwoordig over technologie waarmee alarmnummers direct worden gealarmeerd wanneer het systeem gesaboteerd wordt. Het algemene advies dat wij uitbrengen is te kijken naar een combinatie van draadloze en bekabeld sensoren. De meeste mensen hangen hun alarmsysteem op in een afgesloten ruimte. De meterkast leent zich hier vaak uitstekend voor. Veelal bevindt deze zich in de hal bij binnenkomst. Het is dan bijzonder eenvoudig om een kabel te trekken vanuit de meterkast naar de gang, waar u dan een bekabelde bewegingsmelder kunt plaatsen. Dan heeft u in een klap uw centrale goed beschermd.

Vergeet u niet dat u als eigenaar van het alarmsysteem weet waar de zwaktes in uw woning, winkel of zaak zitten. Een indringer weet dit niet. Een indringer heeft wat dat betreft veel variabelen zoals:

  • Heeft u een draadloos of bekabeld systeem?
  • Heeft u een beveiliging op uw systeem die extern alarm doorgeeft?
  • Bent u aangesloten op een meldkamer?
  • Heeft u een vaste lijn of een GSM lijn aangesloten?
  • Op welk frequentie werkt uw systeem?
  • Waar in huis zitten welke sensoren?
  • Heeft uw systeem een back-up batterij bij stroomuitval?

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers: inbrekers die het niet specifiek op uw woning hebben gemunt, maar bij het langslopen of patrouilleren een potentieel doelwit zien en dan hun kans wagen. Met alarmsystemen bent u tegen dit soort indringers goed beveiligd. Een eerlijke constatering zou zijn dat mocht u ten prooi vallen aan professionele inbrekers, een alarmsysteem of andere maatregelen slechts een vertragende werking zullen hebben. Wellicht niet een hele geruststelling, maar het goede nieuws is dat indringers vaak neigen te kijken naar woningen die niet of niet voldoende beveiligd zijn. Enkele factoren aan de buitenkant van uw woning kunnen indringers verjagen of overtuigen om verder te lopen. Zo zijn raamstickers en een flitslamp aan de buitengevel indicaties voor indringers dat uw woning niet de meest voor de hand liggende prooi zal zijn.

De werkzame frequenties voor alarmsystemen

Veel alarmsysteem werkten tot enkele jaren geleden op de 433 Mhz als draadloze frequentie. Dit is een vrije frequentie waar veel huishoudelijke apparaten op werken (denkt u hierbij aan garagedeur openers, afstandsbedieningen, babymonitoren etc. Een gedachtegang van veel mensen is dat een ‘volle’ frequentie wellicht een minder betrouwbare frequentie zal zijn voor uw alarmsysteem. Op veel fora zult u zien dat men spreekt van de ‘nieuwere’ 868 Mhz frequentie en dat dit een betere frequentie is.

Feit is dat deze opmerking tot enkele jaren geleden correct was geweest. Echter, de techniek staat niet stil. Veel apparaten in huis werken tegenwoordig ook op 868 Mhz. Dat betekent dat het voordeel van een ‘lege’ frequentie al lang niet meer stand houdt. Het is overigens een grote misvatting te denken dat de 868 Mhz frequentie uitsluitend voor alarmsystemen is gereserveerd. Dit berust niet op waarheid. Welke factoren bepalen of uw systeem betrouwbaar is of niet? Eigenlijk 2 dingen: het design van de printplaat van uw alarmsysteem en de kwaliteit van uw sensoren. Wel zult u zien dat de prijs van systemen op 868 Mhz iets hoger liggen dan de prijzen van systemen op 433 Mhz. Dit heeft vooral te maken met verschil in inkoopprijzen tussen beide frequenties. Vraagt u uw leverancier gerust om een ‘anti vals alarm’ garantie bij correcte installatie van sensoren. Een leverancier die achter zijn producten en kwaliteit staat, zal u deze garantie kunnen geven.

Alarmsysteem met meldkamer abonnement of met ingebouwde GSM module?

Een alarmsysteem met een meldkamer abonnement is voor veel bedrijven verplicht (voor de certificering). Voor particulieren geldt deze verplichting niet. Immers, het alarmsysteem heeft geen invloed op het wel of niet verzekeren van uw woning. Laten we voorop stellen dat een meldkamer abonnement een mooi verdien model is voor de alarm installateur of alarmbedrijf. Een meldkamer abonnement zorgt voor maandelijkse kosten voor u (en dus opbrengsten voor de ander) terwijl de toegevoegde waarde met de techniek van tegenwoordig tot vraagtekens mag leiden.

Een voorbeeld van een alarmmelding waarbij u een alarmsysteem heeft met een meldkamer abonnement. Stel, het alarm gaat af en u bent niet aanwezig in de woning. In tegenstelling tot wat men denkt, wordt eerst de eigenaar van de woning gebeld om te verifiëren of een alarm daadwerkelijk gegrond is. Met andere woorden, is het vals alarm of mag men actie ondernemen? Stel, u bent niet thuis als er wordt gebeld. Er wordt dan contact gezocht met een alternatief nummer. Dit kan uw mobiele telefoon zijn. U weet niet wat zich afspeelt in de woning. U geeft aan dat het wellicht legitiem alarm is. De meldkamer hangt op en belt vervolgens met de politie om het alarm door te geven. De politie zal vervolgens een bepaalde prioriteit geven aan een inbraakmelding en zal er naar toe rijden. Hoe u het wendt of keert, dit zorgt er voor dat veel tijd verloren gaat. Kostbare tijd.

Heeft u een alarmsysteem met een ingebouwde GSM module, of zoals men dat noemt, een (draadloos) GSM alarmsysteem, dan heeft u feitelijk alle voordelen van een meldkamer, maar niet de nadelen.

Enkele voordelen van een ingebouwde GSM module:

  • Geen maandelijkse kosten. U betaalt alleen SMS of telefoonkosten in geval het alarm af gaat. Geen alarm, geen kosten.
  • De GSM module werkt 2 kanten op. U wordt geïnformeerd wanneer het alarm af gaat, maar u kunt ook het systeem van afstand bedienen. U kunt het systeem bijvoorbeeld van afstand in- of uitschakelen.
  • Bij alarm worden direct enkele nummers op de hoogte gebracht van het alarm. U kunt direct actie ondernemen (u belt bijvoorbeeld de buurman om te laten kijken wat er aan de hand is). U verliest hierdoor praktisch geen tijd.
  • Een waardevolle toevoeging aan uw alarmsysteem zou wellicht het gebruik van een camerasysteem kunnen zijn. Voor de situatie thuis is vaak een simpele IP camera een prima middel om bij alarm direct in te loggen op uw smartphone of computer om te zien wat er zich afspeelt in huis.

Heeft u een bedrijf en bent u op zoek naar een alarmsysteem? Kijkt u dan eerst even naar de voorwaarden van uw verzekeraar. Als een meldkamer geen verplichting is, is een GSM alarmsysteem veelal een betere optie. Bent u particulier? Dan heeft u praktisch geen enkel voordeel met een alarmsysteem met meldkamer abonnement.

Jammers

Steeds meer en meer mensen komen met de vraag of jammers een risico vormen voor hun alarmsysteem. Het antwoord is: ja, in potentie is dit een gevaar. We moeten dit echter nuanceren. Of uw systeem nu op 433 Mhz of op 868 Mhz werkt, een jammer kan ervoor zorgen dat uw alarmsysteem ontregeld wordt. Dit is het slechte nieuws. Wat kunt u hier tegen doen? Enkele tips:

  • De meest voor de hand liggende oplossing is het gebruik van zowel bekabelde als draadloze sensoren op uw alarmsysteem. Het is daarbij handig een bekabelde PIR bewegingsmelder op te hangen in de nabijheid van waar de centrale van uw alarmsysteem hangt. Zodra een indringer de ruimte in loopt met de bekabelde PIR bewegingsmelder, zal het alarm direct af gaan.
  • Plaats uw alarmsysteem niet op een zichtbare plek. Een veel voorkomende fout is dat men de centrale in het zicht en op de gang ophangt. Dat is vragen om moeilijkheden. Immers, de centrale is het brein van uw alarmsysteem. Sluit u het alarmsysteem aan op een plek in uw woning of winkel die afgesloten kan worden.
  • Gebruik zowel de GSM module als de vaste telefoonlijn module (PSTN). Om het risico van jammen van uw GSM signaal af te dekken, kunt u de PSTN module van uw alarmsysteem gebruiken. U sluit de vaste telefoonlijn aan op uw alarmsysteem die af gaat zodra iemand door de beveiliging van uw bekabelde PIR bewegingsmelder heen loopt. Het alarm gaat af en u wordt direct gebeld.
  • Er zijn draadloze sensoren in omloop die 2-wegs communicatie hebben met het alarmsysteem en die het alarm doen afgaan zodra het contact weg valt. Bij gebruik van jammers wordt feitelijk voorkomen dat uw sensoren kunnen communiceren met uw alarmsysteem. Bij deze type sensor wordt het alarm dus geactiveerd zodra het contact weg valt. Overigens zijn dit veelal type sensoren die gebruikt worden bij professionele alarmsystemen en vaak qua kosten het meervoud zijn van gangbare draadloze sensoren.
  • Tot slot nog een opmerking over dit onderwerp. Een indringer weet, als het goed is, vooraf niet wat voor een type systeem u in de woning heeft hangen. Er zijn simpelweg een hele hoop variabelen. Het doorbreken van de beveiliging van uw systeem is voor een onbekende niet zo eenvoudig te doen. U heeft als eigenaar zelf natuurlijk het beste beeld bij de zwaktes van uw alarmsysteem. Onthoudt u dat een indringer liever bij een onbeveiligde woning naar binnen wilt gaan en zich zeker niet wilt wagen aan een ‘gok’.

Meest gebruikte sensoren bij alarmsystemen

De meest gebruikte sensoren bij alarmsystemen zijn zogenaamde deurcontacten (ook wel deursensor, raamcontact of raamsensor genoemd) en PIR bewegingsmelders. Een deurcontact bestaat uit 2 componenten die bij een dichte deur of raam vrijwel tegen elkaar aan zitten. Zodra uw alarmsysteem is ingeschakeld en de 2 componenten uit elkaar worden getrokken (doordat uw deur of raam open gaat), zal het alarm direct af gaan.

Het deurcontact is een sensor waarvan wij adviseren die te gebruiken op alle openslaande deuren en ramen op de begane grond. U kunt eventueel deuren of ramen op de eerste verdieping meenemen indien er een garage of schuur naast staat. Het grote voordeel van het gebruik van deurcontacten is dat deze het alarm activeren terwijl de indringer nog met een been buiten staat. Immers, een kleine opening van uw deur of raam is voldoende om het alarm te doen afgaan. Een PIR bewegingsmelder is handig als u vanuit een economisch standpunt een grote ruimte met veel deuren en ramen wilt beveiligen. Let u hierbij wel op dat de bewegingsmelder wordt geactiveerd zodra iemand in het vizier loopt. Hiervoor moet de indringer dus al binnen zijn.

Dit is een groot verschil met het gebruik van een deurcontact! Wij adviseren het gebruik van een (bekabelde) PIR bewegingsmelder op een centrale plek in de woning. Heeft u meerdere woonlagen, dan is de trap op de begane grond naar boven toe een uitstekend ruimte om te beveiligen met een PIR bewegingsmelder. Immers, de zwakte van een deurcontact is dat deze omzeild wordt wanneer iemand naar binnen komt door middel van glasbreuk. Het algemene advies is dus: maak veel gebruik van deurcontacten en gebruik een of enkele PIR bewegingsmelders. Een sensor die in opkomst is, is de trilsensor ook wel glasbreuk sensor genoemd. Dit is feitelijk een component die u direct op uw raam aanbrengt door middel van dubbelzijdig tape, waarmee uw alarm afgaat bij een harde bonk of glasbreuk. Er zijn ook glasbreuk melders die werken op de frequentie van het geluid van glasbreuk. Dit zijn veelal bekabelde sensoren die enkele ramen tegelijk ‘in de gaten’ kunnen houden.

Wat zeker een populaire toevoeging aan het alarmsysteem is, is de rookmelder. Veel huizen hebben reeds rookmelders hangen, maar dit zijn veelal op zichzelf staande rookmelders die wel gekoppeld zijn met de andere rookmelders in de woning en die simultaan afgaan bij brand. Een goede kans dus dat u op tijd wakker wordt. Maar wat als u niet aanwezig bent in de woning? En wat als u huisdieren heeft? Het ideale aan alarmsystemen met GSM modules is dat u er ook draadloze rookmelders op kunt koppelen. Wanneer er brand is, wordt u direct via de telefoon op de hoogte gesteld. Dit gaat dus via de ingebouwde GSM module in uw alarmsysteem. U bent altijd en overal op de hoogte van de situatie in huis of in uw bedrijf.

Welke aanbieder moet ik kiezen?

Het is moeilijk een goede leverancier te vinden tussen de vele aanbieders. Een goede tip is om te kijken naar de recensies die men plaatst over de leverancier. Dat geeft een goede indicatie over de kwaliteit die er geleverd wordt. Puur en alleen naar de prijs kijken is wellicht niet de beste strategie. Kijkt u naast de prijs ook naar de continuïteit van een bedrijf. Wat doet u als u vandaag het goedkoopste systeem koopt, maar over een jaar er achter komt dat u geen extra sensor meer kunt krijgen? Of dat het bedrijf er niet meer is? Dan zit u met een systeem dat feitelijk waardeloos is. Fabrikanten coderen hun eigen sensoren, zodat deze vaak niet te combineren zijn met andere draadloze alarmsystemen. Let u hier dus goed op.

Een aanbieder met goede recensies is vaak een betere keuze. Kijkt u vooral wat u krijgt. Alleen een alarmsysteem? Of ook een Nederlandstalige handleiding. Of ook video instructies. Wordt het systeem vooraf ingeprogrammeerd? Of wordt u na aanschaf aan uw lot overgelaten? Hoe is de after service? Wat doet men met uw vragen? Allemaal factoren die van belang zouden moeten zijn bij de aanschaf van uw alarmsysteem.